U bent hier: » Veiligheid buitenshuis
veilig-buiten-rollator

Veilig op pad met uw rollator

Jaarlijks belanden ruim 2000 55-plussers op de spoedeisende hulp door een val met een rollator. In de meeste gevallen is dit buitenshuis gebeurd. Op deze pagina vindt u tips om uzelf voor te bereiden om buiten veilig op pad te gaan met uw rollator en zult u met een gerust hart buiten durven te wandelen. 


Houd rekening met het type ondergrond

Buiten zijn de ondergronden een stuk minder vlak en voorspelbaar dan bij u thuis. Er kunnen losliggende of uitstekende stoeptegels op straat liggen, waarover u kunt struikelen of vallen. Daarnaast kunt u achter boomwortels blijven haken. Houd hier goed rekening mee! Meld losliggende stoeptegels en andere problemen die u buiten met de rollator ondervindt aan de gemeente. Zij kunnen ervoor zorgen dat het buiten weer veilig wordt.

Bent u vaak buiten en maakt u graag wandelingen, dan is het u aan te raden om een rollator aan te schaffen die speciaal voor buitengebruik is ontwikkeld. Buiten rollators hebben vaak wat grotere banden die lekvrij zijn en een wat dieper reliëf hebben. Op deze manier zijn de rollators schokbestendig en kunnen ze ruwere ondergronden beter hebben.

           paraplu handicare   

Houd rekening met het weer

Het klimaat in ons kikkerlandje is erg wisselvallig. Wanneer het buiten regent, kan het wandelen met de rollator moeizamer gaan. Uw zicht wordt minder en de ondergrond kan gladder worden, waardoor u uit kunt glijden.  Wees extra voorzichtig wanneer de stoep nat is van de regen en in de herfst, wanneer er glibberige bladen op straat liggen na een regenbui. Hetzelfde geldt voor ijzel en sneeuw. Informeer uzelf goed over de weersverwachtingen en richt uw plannen hierop in. Een rollator met een paraplu helpt u om op pad te kunnen wanneer het regent. Wees goed zichtbaar in het donker

U zult zelf merken dat het fijn is als u ver kunt zien op straat en dat het fijn is om andere weggebruikers te zien aankomen. Het is minstens even belangrijk dat andere weggebruikers u dan ook goed kunnen zien op straat. Zo bent u extra veilig onderweg met uw rollator. Dit is vooral een fijn en veilig idee wanneer het buiten donker op straat is. Een rollator met reflectoren op het frame zal uw zichtbaarheid in het verkeer verbeteren. Ook bestaan er manieren om uw rollator goed te verlichten. Met rollator verlichting valt u op in het verkeer en kunt u met een gerust hart op pad.

      verlichting TOPROOversteken

Neem uw tijd wanneer u over gaat steken. Gehaast de weg overgaan kan ongelukken veroorzaken. Ga niet plotseling harder lopen wanneer u ziet dat het stoplicht op oranje staat. U hebt dan niet meer de aandacht bij het lopen en kunt dan sneller struikelen of vallen. Kijk of het veilig genoeg is om over te steken en steek dan rustig de straat over.elephantje lichtgewicht

     

Neem op tijd uw rust

Bij lange wandelingen is het belangrijk om bijtijds uw rust te nemen. Hiervoor zijn de zitjes op rollators uitermate geschikt. Zet wel eerst de rollator op de parkeerstand, zodat de rollator niet weg kan rollen als u plaatsneemt op de rollator. U zult merken dat u na een rustpauze weer de energie hebt om uw wandeling voort te zetten. Een rollator met een heerlijk zitje is bijvoorbeeld de Gemino 30 comfort. Deze rollator heeft hele fijne banden en standaard een mooie tas bijgeleverd. Vaak hebben de wat traditionele modellen een rubberen zitje dat erg stabiel en prettig zit. Wandelt u graag buiten en heeft u advies nodig over een geschikte buiten rollator? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan u graag te woord over de rollator die bij u past!

8.6 /10

Uw-Rollator.nl