Met een rollator stoepranden op en af.

Hoe kan u op een veilige manier stoepranden en drempels op en af?

Wanneer u rondloopt met een rollator is het natuurlijk zeer belangrijk dat u goed nadenkt over uw veiligheid. Als u buiten rondloopt is de ondergrond natuurlijk niet zo vlak als binnen. Hierdoor moet u goed opletten voor obstakels, zoals stoepranden, drempels, uitstekenden stoeptegels en boomwortels. U kunt obstakels zoals stoeptegels en boomwortels natuurlijk het best vermijden om de kans op vallen te minimaliseren. Gelukkig kunt u meestal drempels of stoepranden vermijden door gebruik te maken van de veelal aanwezige op- en afritten op de stoep. Deze op- en afritten zullen echter niet altijd in uw buurt zijn. Gelukkig kunnen wij u van tips voorzien om zo veilig mogelijk een stoeprand op of af te komen. Zo vermijdt u onnodige risico’s wanneer u genoodzaakt bent een stoeprand te pakken. 

Hoe kunt u het veiligst met een rollator een stoep op?

Deze methode kunt u altijd gebruiken wanneer u een stoeprand of drempel op gaat. Voor het veiligste resultaat kunt u het beste deze methode een aantal keer oefenen met iemand bij u in de buurt, die u eventueel kan begeleiden als het nodig is.

  1. Rijd de rollator tot aan de stoep. De banden moeten de trottoirband net niet raken.
  2. Knijp de remmen in en kantel de rollator iets naar achteren. Gebruik voor het kantelen de trapdop op uw rollator. Mocht deze niet aanwezig zijn, zet dan een stap achteruit zodat de voorwielen van de grond afkomen. Voorkom dat u de rollator optilt, wanneer u dit doet kan u gemakkelijk uw balans verliezen. Daarnaast is het optillen van de rollator natuurlijk veel zwaarder dan een kanteling maken.  
  3. Wanneer de voorwielen van de rollator omhoog staan, laat u de remmen los. Rijd de rollator op de achterbanden naar voren totdat de voorbanden ruim boven het trottoir hangen.
  4. Laat de voorwielen rustig zakken, zodat de voorwielen weer stevig op de stoep staan.
  5. Plaats de achterwielen ook op de stoep door de achterwielen op te tillen.
  6. U kunt nu voorzichtig de stoep opstappen. Houd hierbij uw rollator goed vast om zo te allen tijde in balans te blijven.

Stoep afrijden met een rollator

Voor het afstappen van een stoep kunt u ook het beste gebruik maken van de daarvoor bedoelde afritten. Dit zouden wij u te allen tijde aanraden, zelfs wanneer u hiervoor een stuk moet omrijden. Wanneer dit niet tot de opties behoort, volg dan de volgende instructies:

  1. Rijd voorzichtig de voorwielen van het stoepje.
  2. Laat de achterwielen ook rustig van de trottoirband zakken en duw de rollator zo ver van de stoeprand af dat u er gemakkelijk achter kan staan.
  3. Knijp de remmen in en hou deze vast zodat de rollator goed stil staat.
  4. U kunt nu veilig van het stoepje afstappen zodat u weer goed achter uw rollator staat.
Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart