U bent hier: » Stoepranden drempels

Hoe kan u op een veilige manier stoepranden en drempels op en af?

Wanneer u rondloopt met een rollator is het natuurlijk zeer belangrijk dat u goed nadenkt over uw veiligheid. Als u buiten rondloopt is de ondergrond natuurlijk niet zo vlak als binnen. Hierdoor moet u goed opletten voor obstakels, zoals stoepranden, drempels, uitstekenden stoeptegels en boomwortels. Obstakels zoals stoeptegels en boomwortels kunt u het beste vermijden en om de kans op vallen te minimaliseren. Obstakels zoals drempels en stoepranden kunt u ook altijd het beste proberen te voorkomen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de daarvoor bestemde op- en afritten van stoepen. Hiermee bent u verzekerd van een veilige manier van voortbewegen. Echter heeft niet elke trottoirband of drempel zo'n handig hulpmiddel. Hierdoor is het van groot belang dat u de volgende techniek toe kan passen, om ongelukken te voorkomen. opstappen


Hoe kunt u het veiligst met een rollator een stoep op?

Deze methode kunt u altijd gebruiken wanneer u een stoeprand of drempel op gaat. Voor het veiligste resultaat kunt u het beste deze methode een aantal keer oefenen wanneer iemand u begeleidt.

  1. Rijd de rollator tot aan de stoep. De banden moeten niet de trottoirband raken.
  2. Knijp de remmen in en kantel de rollator iets naar achteren. Gebruik voor het kantelen de trapdop op uw rollator. Mocht deze niet aanwezig zijn, zet dan een stap achteruit zodat de voorwielen van de grond afkomen. Voorkom dat u de rollator optilt, wanneer u dit doet kan u gemakkelijk uw balans verliezen. 
  3. Wanneer de voorwielen van de rollator omhoog staan, laat dan de remmen los en rijd de rollator op de achterbanden naar voren totdat de voorbanden ruim boven het trottoir hangt.
  4. Laat de voorwielen rustig zakken, zodat de voorwielen weer stevig op de stoep staan.
  5. Plaats de achterwielen ook op de stoep door de achterwielen op te tillen.
  6. U kunt nu voorzichtig de stoep opstappen. Houd hierbij uw rollator goed vast om zo ten alle tijden in balans te blijven.

Stoep afrijden

Voor het afstappen van een stoep kunt u ook het beste gebruik maken van de daarvoor bedoelde afritten. Dit zouden wij u ten alle tijden aanraden, zelfs wanneer u hiervoor een stuk moet omrijden. Wanneer dit niet tot de opties behoort, volg dan de volgende instructies:

  1. Rijd voorzichtig de voorwielen van het stoepje.
  2. Laat de achterwielen ook rustig van de trottoirband zakken en duw de rollator zo ver van de stoeprand af dat u er gemakkelijk achter kan staan.
  3. Knijp de remmen in en hou deze vast zodat de rollator goed stil staat.
  4. U kunt nu veilig van het stoepje afstappen zodat u weer goed achter uw rollator staat.
8.6 /10

Uw-Rollator.nl