Veilig gebruik van de rollator

Als u voor de eerste keer een rollator aanschaft kan het nog best spannend zijn en onwennig aanvoelen om deze te gaan gebruiken. U heeft wellicht geen idee hoe u het beste met de rollator kunt lopen, hoe u deze in moet stellen of hoe u de rollator op de rem zet. Op deze pagina vindt u de belangrijkste aanbevelingen om uw rollator zo goed mogelijk te gebruiken. Na het lezen van deze pagina zult u zekerder in uw schoenen staan wanneer u uw rollator voor het eerst gaat gebruiken.

Hoe stel ik de remmen af?


Het afstellen van de remmen werkt bij een rollator eigenlijk hetzelfde als bij een fiets. Aan de onderzijde van het frame (bij het achterwiel) zit het uiteinde van de remkabel. Door aan de schroef om het uiteinde te draaien kunt u de remkabel strakker of losser spannen. Als u twijfels heeft over de spanning van de remkabel kunt het beste een professional naar de remfunctie laten kijken.

Wat moet u controleren voor het rijden met de rollator?


Er zijn drie dingen die u zeker moet weten voordat u met uw rollator op pad kunt:
1. Werken de remmen goed? Controleer of de rollator goed en direct remt en of dit zonder al te veel kracht lukt. Wanneer u twijfelt, kunt u de remmen zelf nog afstellen of door een professional laten doen.
2. Is het frame volledig uitgeklapt? Het is een vereiste dat u zeker weet dat de rollator is uitgeklapt en tijdens het rijden niet ineens uit zichzelf inklapt.
3. Is de zitting volledig uitgeklapt? De zitting is pas volledig uitgeklapt wanneer hij met twee handpalmen plat is gedrukt, totdat u een klik heeft gehoord.

Hoe gebruik ik de parkeerrem?


Elke rollator heeft in principe twee manieren om te remmen. Wanneer u de remhendels naar boven klemt remt u direct. Als u deze weer loslaat kunt u verder lopen. De remhendels kunnen ook naar beneden getrokken worden om de rollator op de parkeerstand te zetten. Door de remhendel naar beneden te bewegen tot dat deze ‘vastklikt’, zet u de rollator op de parkeerrem. De achterwielen van de rollator zijn nu geblokkeerd. Indien u de remhendel weer omhoog beweegt deactiveert u de parkeerrem en kunt u de rollator weer vooruitduwen. 

Wanneer zet ik mijn rollator op de parkeerrem?


In de volgende gevallen dient u altijd beide remmen op de parkeerstand te zetten:
– Als u op de rollator gaat zitten
– Bij het opstaan uit de rollator
– In een (rolstoel) lift
– als u stopt op een oneffen oppervlak.

Wat is een goede houding om achter de rollator te lopen?


Voor een goede houding moet u goed letten op het volgende:
– Probeer zo rechtop mogelijk te lopen
– Blijf tijdens het lopen altijd dicht bij de rollator
– Steun niet te veel op de handvatten
– Zorg er altijd voor dat u direct de rem kunt bedienen
– Voorkom dat u uit vermoeidheid krom gaat lopen. Rust tijdig uit.

Wanneer kan ik mijn rollator kantelen?


Veel rollators hebben een trapdop of drempelhulp aan een van de achterwielen. Hiermee kunt u eenvoudig hobbels, stoepen en andere oneffen vlakken nemen zonder de rollator op te hoeven tillen. De trapdop bedient u door met de voorkant van uw voet de trapdop naar beneden te drukken. De voorkant van de rollator komt dan omhoog, waardoor u heel simpel ergens overheen stappen.
Het kantelen van uw rollator kan in de volgende situaties:
– Wanneer u zich op een hellend vlak bevindt
– Bij het op- en afrijden van stoepen
– Op ongelijke grond, putten en kuilen.Hoe kom ik een trap op en af?

Het is belangrijk dat u niet steunend op de rollator een trap op of af te gaan. Klap de rollator op en til deze naar boven of beneden. Vraag desnoods om begeleiding. Gebruik de rollator niet op een roltrap. Een lift is altijd een beter alternatief. Vermijd zo veel mogelijk trappen, of kies een rollator die licht genoeg is om te tillen. 

Waar moet u op letten wanneer u buiten loopt met uw rollator?


– Pas op voor losliggende stoeptegels
– Til tijdens het lopen uw voeten goed op om te voorkomen dat u struikelt
– Loop eventueel met uw vingers door de remhendels. Mocht u struikelen, kunt u zo direct remmen.
– Maak zo veel mogelijk gebruik van rolstoelopritten bij het op- en afgaan van stoepen
– Rust bij vermoeidheid altijd even uit op het zitje van de rollator. Zorg er wel voor dat de rollator op de parkeerrem staat 

Wanneer u veel heeft geoefend met het lopen met uw rollator zult u merken dat het steeds makkelijker gaat en zult u met vol vertrouwen op pad gaan. 

Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart