U bent hier: » Rollator voor zware mensen
hoe-duur-is-een-nieuwe-rollator

Rollator voor zware mensen

Het is nu eenmaal een feit; veel Nederlanders kampen met overgewicht. Wat de reden ook is; ook zwaardere mensen moeten mobiel kunnen blijven. Gelukkig spelen steeds meer fabrikanten in de rollatorwereld in op de huidige maatschappij. Veel fabrikanten hebben tegenwoordig een XL-model of heavy duty model. Deze modellen zijn van alle comforts voorzien en zijn gemaakt voor mensen met een maatje meer. In elke prijscategorie is er daarom wel een rollator voor zware mensen.

 

Een rollator voor zware mensen aanschaffen

Een rollator kan uw mobiliteit verbeteren en de mobiliteitsduur verlengen. Rollators voor zwaardere mensen zijn er speciaal voor gemaakt om ook mensen die overgewicht hebben te voorzien van steun. De laatste jaren zien we zelfs modellen die wel extra breed zijn, maar niet per se zwaar. Vaak is het al lastig genoeg om een rollator te tillen en zijn de ouderwetse XL-rollators ook nog eens heel zwaar. De laatste tijd zijn er steeds meer rollators voor mensen met overgewicht die stabiliteit en comfort combineren met een lichter gewicht.

 

Een extra brede rollator kiezen

Wanneer u een rollator nodig heeft die extra breed is of die extra gewicht kan houden bent u bij uw-rollator aan het goede adres. Er zijn echter nog andere factoren die u mee moet nemen in uw keuze voor een goede rollator. Denk hierbij aan het volgende:

  • Het gewicht van de rollator

  • De breedte van het zitje en de afstand tussen de handvatten

  • De manier waarop de rollator kan worden opgevouwen

  • Het soort wielen en de hardheid daarvan.

Bekijk bijvoorbeeld de volgende rollators:

topro olympos extra breed rehasense server hd
 TOPRO Olympos Rehasense Server HD Premis Provo XL

 

Het gewicht van een rollator voor mensen met overgewicht

Wanneer u een rollator nodig heeft en u een grotere maat heeft, is het belangrijk dat u ook kijkt naar het gewicht van de rollator. Het is namelijk wel zo fijn als u de rollator bijvoorbeeld makkelijk in- en uit de auto kunt tillen. Vaak denken mensen dat een grotere, bredere rollator ook meteen betekent dat de rollator een stuk zwaarder is. Met de ouderwetsere modellen rollators is dat ook het geval. Deze rollators zijn vaak lastig in te klappen, kunnen niet zelf blijven staan en zijn een stuk zwaarder. Wanneer het tillen van de rollator voor u een belangrijk punt is, adviseren wij u te kijken naar een nieuwer model. Binnen deze nieuwere modellen is ook nog onderscheid te maken tussen de standaard aluminium rollators en de carbon versies.

 

De breedte van een extra brede rollator

Er zit binnen de categorie brede rollators natuurlijk ook nog verschil in de afstand tussen de handvatten en de breedte van het zitje. Een voordeel van de iets oudere modellen is dat deze heel specifiek te verkrijgen zijn wat betreft de afstand tussen de handvatten en de breedte van het zitje. Fabrikanten zoals Premis maken deze per 5 cm verschil. Andere fabrikanten hebben het gewone model rollator wat zij fabriceren als uitgangspunt genomen voor één breder model. Waar een rollator breder wordt, betekent dat ook dat u rekening moet houden met een grotere draaicirkel en de mogelijkheden wat betreft het betreden van kamers en gebouwen met smalle deuren.

 

Het opklappen van een rollator voor zware mensen

Veel ‘heavy duty’ modellen zijn gebaseerd op een soortgelijk model, maar dan natuurlijk breder. De inklapbaarheid daarbij is dan vaak ook even eenvoudig . Van de meeste nieuwere rollators hoeft u alleen aan het zitje te trekken om de rollator in de breedte op te kunnen klappen. Hierdoor kan de rollator wel zelfstandig blijven staan en kunt u hem compact opbergen of makkelijk in de auto leggen. De meeste van deze modellen kunnen worden vastgeklikt, zodat ze niet opeens weer uit kunnen klappen. Bij oudere of ouderwetse rollators is het opklappen vaak wat lastiger. Meestal kan de rollator niet zo compact worden opgeklapt als de nieuwe modellen en het kan zijn dat ze niet kunnen blijven staan in opgeklapte vorm. Dit is iets waar u zeker wel rekening mee moet houden bij het kopen van een rollator voor mensen met overgewicht.

 

De wielen op een extra brede rollator

Door de extra breedte geeft een extra brede rollator natuurlijk al meer steun, maar dat is niet het enige wat voor comfort zorgt. Vooral als u van plan bent om de rollator veel buitenshuis te gaan gebruiken, is het belangrijk dat u rekening houdt met de wielen van de rollator. Er zit veel verschil tussen harde en zachte rollatorbanden. De meeste rollators die extra breed zijn, hebben ook grotere en zachtere banden. Deze zijn namelijk speciaal gemaakt om buiten te gebruiken en bieden zo veel comfort. Het voordeel van zachte rollatorbanden is namelijk dat ze veel schokken opvangen en zorgen dat trillingen worden gedempt. Zo wordt uw loopcomfort aanzienlijk vergroot en zult u meer steun ervaren van de rollator. Op de meer ouderwetse modellen extra brede rollators zitten nog harde wielen. Voor als de rollator voornamelijk binnen wordt gebruikt is dat geen probleem, met gladde ondervloeren zult u geen problemen hebben.

 

Ons advies voor een rollator die extra breed is

Wij raden aan om naar een nieuwer model extra brede rollators te kijken. De nieuwe modellen van de afgelopen jaren hebben een kwaliteitsslag ondergaan wat betreft materiaal en zien er ook nog eens een stuk hipper en strakker uit. De wielen op deze rollator zijn vaak zacht en dus comfortabeler. Het is wel vaak zo dat deze rollators ook wat duurder zijn. De voordelen van deze rollators wegen wat ons echter zwaarder dan de prijs. Dat zit vooral in de kwaliteit en daarmee ook de duurzaamheid van de materialen. Op de lange termijn is een rollator natuurlijk een investering in uw mobiliteit. We raden u daarom een kwaliteitsproduct aan waar u vele jaren plezier van kunt hebben!

 

8.6 /10

Uw-Rollator.nl