Hoe kan ik mijn rollator het beste onderhouden voor veilig gebruik?

Bij het gebruik van een rollator is het belangrijk dat deze veilig is en dat alle onderdelen goed functioneren. Het goed onderhouden van uw rollator is hiervoor van groot belang. Dit voorkomt namelijk slijtage en daarmee ook ongelukken. Jaarlijks gebeuren er namelijk nog te veel ongelukken door kapotte en niet onderhouden onderdelen van een rollator. Een probleem of ongeluk kan veel makkelijker worden voorkomen dan opgelost natuurlijk.

Wat zijn veel voorkomende rollator problemen?

De meeste problemen bij rollators komen voor bij de traditionele rollator modellen. Het frame en de onderdelen van deze modellen zijn wat minder fijn en niet zo goed doorontwikkeld als de nieuwe, luxe modellen. Hierdoor trillen de onderdelen wat sneller los en is een extra onderhoudsbeurt vaak een goed idee. 
Als u denkt dat er problemen zijn met uw rollator, meld dit dan meteen aan een naaste of een specialist. Blijf hier niet te lang mee rondlopen en denk ook niet dat het wel aan u zal liggen. In de meeste gevallen ligt het probleem bij de rollator.

De meest voorkomende problemen bij rollators zijn:

  1. De remmen kunnen minder goed gaan werken. Dit ligt vaak niet aan de kracht in uw handen, maar meer aan het feit dat de remmen opnieuw moeten worden afgesteld. Door langdurig gebruik kunnen de remblokjes en remkabels losser gaan zitten, waardoor de remmen minder direct of stevig remmen. Het kan ook zijn dat de remblokjes zijn versleten en aan vervanging toe zijn. 
  2. Na een botsing kan het zijn dat het frame van de rollator iets verbogen is. De rollator kan dan tijdens het rijden naar 1 kant trekken. De rollator is dan een stuk minder stabiel dan gewenst is

Hoe kunt u controleren of uw rollator nog veilig is?

Het is een goed idee als u zelf of iemand in uw omgeving af en toe controleert of uw rollator nog veilig is. Hieronder hebben wij een lijstje gemaakt met een aantal punten waarop u de rollator dan dient te controleren. 

  1. Hebben de handvatten nog voldoende grip en zitten ze nog goed vast?
  2. Functioneren de remmen nog goed? Remt de rollator direct? Slipt hij niet door?
  3. Steken de remkabels niet te veel buiten de rollator? Kunt u nergens achter blijven steken met de kabels?
  4. Zitten de duwhandvatten nog stevig vast in het frame? 
  5. Staan alle wielen nog op de grond? Is dit ook het geval tijdens het rijden?
  6. Draaien de wielen nog soepel en recht rond? Zitten er geen haren of viezigheid rond de draaias?
  7. Is het rubber van de banden nog heel? Zit er nog genoeg profiel op de banden?
  8. Kunt u de rollator nog makkelijk in- en uitklappen? 

Werkt de rollator op 1 of meerdere punten niet goed, maak hem dan goed schoon of laat hem meteen repareren.

Wat kunt u zelf doen aan het onderhoud van uw rollator?

Een goed werkende rollator is een schone rollator. Het is erg belangrijk dat u uw rollator schoonhoudt. Dit doet u met een zachte en vochtige doek en eventueel een huishoudschoonmaakmiddel. Let erop dat u geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddel gebruikt; hier kan een rollator meestal niet tegen. Modder, straatvuil en viezigheid aan de banden kunt u eenvoudig verwijderen met een borsteltje. Ook is het belangrijk dat u haren bij de wiellagers verwijdert, zo voorkomt u dat de wielen minder soepel gaan rijden. 
Om roestvorming op uw rollator te voorkomen, kunt u uw rollator beter niet onafgedekt buiten laten staan voor een langere periode. 

Waar kunt u terecht voor onderhoud aan uw rollator?

Wilt u uw rollator na laten kijken en eventueel laten repareren? Dan kunt u voor garantie gevallen terecht bij de leverancier van de rollator. Mocht het gaan om reparaties die buiten de garantie vallen of onderhoud dan kunt u gebruikmaken van FietsNed.

FietsNED

FietsNED levert door heel Nederland aan huis een onderhouds- en reparatieservice. Met hun servicebus komen zij bij u aan huis om uw rollator helemaal na te lopen en zonodig te repareren.

Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart