Welke verschillende rollator banden zijn er?

Rollators komen in veel verschillende vormen en maten en dit geldt ook voor de banden. Wanneer u een rollator gaat kopen is het belangrijk om te weten waaruit u kunt kiezen en waarom. Op deze pagina hebben wij de 4 verschillende soorten banden voor u beschreven.

De verschillende rollator banden

Er zijn 4 verschillende soorten banden beschikbaar voor rollators. Helaas zijn er bijna geen modellen beschikbaar waarbij de banden gemakkelijk verwisselt kunnen worden. Het is dus goed om te bepalen waar en waarvoor u de rollator het meeste gaat gebruiken. Zo houdt u het langst mogelijk de banden van uw rollator goed en zullen ze minder snel verslijten.

De vier verschillende soorten banden zijn:

  1. Harde banden
  2. Semi banden
  3. Zachte banden
  4. Luchtbanden

Harde rollator banden

Er zijn nog maar weinig rollators met echt harde, rubberen wielen. Deze massive rubberen banden zijn een heel klein beetje in te drukken en zijn erg zwaar. Dit soort banden komen eigenlijk alleen nog maar voor op de budget modellen en de traditionele stalen rollator. Het voordeel van deze banden is dat ze erg sterk zijn en slijtvast. Nadeel is dat ze de rollator zwaar maken en ervoor zorgen dat rollator erg trilt tijdens het lopen. Gebruikt u een rollator met deze banden binnen, dan is dat niet zo’n probleem. Buiten worden dit soort wielen echt afgeraden; over niet-gladde oppervlakken trilt de rollator dan erg en doet kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Semi rollator banden

Semi rollator banden zijn de meest voorkomende banden op dit moment. Dit zijn banden die tussen hard en zacht inzitten. Je kunt ze net iets verder indrukken dan harde banden, maar ze hebben ook weer niet dezelfde eigenschappen als zachte banden. Semi banden zijn meestal geen massieve wielen, maar hebben wel een dunner laagje rubber op de velg, zodat de rollator licht blijft. Het gebruikte materiaal is slijtvast en sterk.
Semi banden absorberen trillingen tijdens het lopen en zorgen er door hun hardheid voor dat u makkelijk en soepel kunt manoeuvreren op bijna elk oppervlak. Dit type band komt zoveel voor bij grote als wat kleinere wielen.

Zachte banden

Zachte banden zijn de nieuwste soort banden en komen veel voor bij rollators voor het meer actievere gebruik. Wanneer mensen veel wandelen in de stad of in het bos, boodschappen doen of veel reizen zijn zachte banden een echte uitkomst.
Deze banden zijn een stuk zachter en kunnen makkelijk ingedrukt worden. Er zit geen lucht in en ze zijn dus lekvrij en erg slijtvast. Door hun zachtheid absorberen ze de meeste trillingen, wat er voor zorgt dat u rustig en prettig loopt op elke ondergrond. De banden geven ook meer grip en stabiliteit tijdens het lopen. Op ruwere ondergronden manoeuvreren de banden hierdoor ook iets stroever dan een wat hardere band. Dit omdat ze een grote wrijving met de grond hebben. Zo hebben ze dus meer grip dan rollators met andere type banden. 
De meeste rollator wielen met zachte banden zijn ook iets groter omdat ze zo obstakels nog makkelijker kunnen nemen.

Lucht banden

Er zijn maar een handje vol rollators met lucht banden. Rollators die gebruikmaken van luchtbanden zijn vaak speciale modellen. Bedoelt om extra ondersteuning te bieden tijdens het hardlopen of waneer u echt trektochten maakt door de bossen en bergen. De banden zijn op de zelfde manier als een fietsband op te pompen. Het rubber is erg dik en ze zullen dan ook niet snel lek gaan. De banden hebben veel profiel zodat u nog meer grip heeft tijdens te lopen. Met lucht banden trilt u rollator vrijwel niet. Deze banden zijn dus echt geschikt voor het ruwere terrein en geven u veel plezier in uw actieve levensstijl.

Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart