De juiste rollator kiezen?

U wilt een rollator kopen maar weet niet precies wat de juiste rollator voor u is. Waar moet u op letten als u een rollator gaat kopen? Waar moet u beginnen met zoeken naar de juiste rollator voor u? Met deze vragen en nog meer gaan wij u helpen. Dit filmpje van onze partner Samen Beter Thuis geeft u een goed beeld van de belangrijke punten van het gebruiken van een rollator.

Waar moet u op letten?

Bij het bepalen voor wat voor u de juiste rollator is, zijn een aantal vaste punten essentieel. Als u deze punten in kaart hebt gebracht, kunt u op basis van de kleur en het design van het model een rollator uitkiezen. Hieronder zullen wij u in een aantal overzichtelijke stappen laten zien waar u op moet letten bij het kopen van uw rollator.

Ideale rollator maat

rollator hoogte afstellen
Een rollator op hoogte afstellen.

Bij het gebruiken van een rollator is het heel belangrijk dat de duwhandvatten op de juiste lengte voor u kunnen worden afgesteld. Indien dit niet het geval is, krijgt u een slechte loophouding en zult u uw rug overbelasten. U kunt op de volgende eenvoudige manier de ideale gebruikshoogte van de duwhandvatten opmeten. 

  1. Ga rechtop staan en laat uw handen langs uw lichaam hangen.
  2. Meet de afstand van uw polsen tot aan de grond. 

Op deze manier heeft u de ideale gebruikshoogte van de duwhandvatten kunnen meten. De duwhandvatten moeten namelijk op polshoogte worden afgesteld. 
Om het u gemakkelijk te maken hebben wij bij al onze rollators zowel de hoogte tot de duwhandvatten (minimale- en maximale stand), als de aanbevolen gebruikslengte vermeld, zodat u altijd de juiste rollator kunt kiezen. 

Gewicht van de rollator

Rollators zijn er in allerlei vormen en maten en ook in het gewicht zitten grote verschillen. Als wij kijken naar waar u op moet letten bij het kopen van een rollator, is het gewicht een belangrijk punt. Rollators met een gewicht onder de 8 kg worden aangemerkt als lichtgewicht rollators. Vooral de nieuwe modellen vallen hier vaak onder. Bij de meer traditionele rollator modellen ligt het gewicht rond de 11 kg.
Kijk goed naar uw spierkracht om te bepalen of u gemakkelijk het gewicht op kan pakken bij drempels of tijdens het traplopen. 
Bedenk hierbij hoe u de rollator wilt gaan gebruiken. Gaat hij vaak mee in de auto of neemt u hem mee op reis? In die gevallen is een lichtere variant erg prettig. Wij adviseren om te kiezen voor een lichtgewicht rollator, omdat dit het tilwerk vermindert.

Zithoogte

zithoogte van een rollator
Zithoogte van een rollator

Sommige rollator modellen op uw-rollator.nl hebben een zitje om op uit te rusten of om gewoon lekker op te zitten tijdens het kletsen. Wanneer u denkt dat een zitje voor u belangrijk is bij een rollator is het wel belangrijk dat u een model kiest waarbij het zitje op een comfortabele hoogte zit voor u. Om te bepalen wat voor u de ideale zithoogte is kunt u het volgende doen:

  1. Pak de stoel in uw huis waar u het prettigst op zit.
  2. Meet de afstand vanaf de grond tot het zitgedeelte. 

Nu heeft u een goed uitgangspunt om te bepalen of het zitje de juiste afmeting heeft. Hierbij is het wel belangrijk dat de hoogte van de handvatten leidend is, omdat u er meer achter zult lopen dan erop zult zitten. Er zijn verschillende zitjes beschikbaar. De meeste zitjes zijn flexibel en zullen zich naar uw lichaam vormen als u erop zit. Bij deze zitjes kan de rollator ook vaak in de breedte dichtgeklapt worden. Het andere soort zitje is gemaakt van hard kunststof en geeft u vaak een iets breder zitvlak. Deze komt u tegen op de traditionele rollator modellen.

Hoe gaat u de rollator gebruiken?

De keuze van welke rollator het beste bij u past is ook sterk gebonden aan hoe u deze gaat gebruiken. Voor elke levenswijze is er wel een rollator op de markt die deze kan ondersteunen, of u nu jong bent of al wat meer op leeftijd.

Binnen of buiten?

Het eerste verschil zit tussen de plek waar u de rollator gaat gebruiken. Is dit puur binnenhuisgebruik, puur buitengebruik of wellicht allebei? Er zijn rollators die alleen geschikt zijn voor binnengebruik. Deze rollator kenmerken zich door erg licht en klein van stuk te zijn, zodat u makkelijk door het huis kunt manoeuvreren. Voor de binnen rollators zijn de wielen echt niet gemaakt voor buitengebruik en nog belangrijker is dat hij niet stabiel genoeg is voor buitengebruik. Hier moet u dus goed over nadenken. 
De andere rollators zijn meer gericht op buitengebruik, maar kunnen uiteraard ook binnen gebruikt worden. Wilt u een buiten rollator ook echt heel actief binnen gebruiken, dan is het verstandig om goed naar de afmetingen van de lengte en breedte te kijken. De rollators voor buiten zijn namelijk vaak een stuk breder en passen wellicht niet door uw deurposten heen. De afmetingen staan bij al onze rollators vermeld, zodat u ze gemakkelijk kunt bekijken.

Actieve levensstijl

Gaat u er veel op uit en moet uw rollator dit allemaal bij kunnen benen, dan doet u er goed aan om een rollator te kopen die op elk terrein uit de voeten kan. Een wandeling door de stad of lekker een eind lopen in het bos moet dan geen probleem zijn. Hiervoor moet u onder meer kijken naar de wielen van de rollator. Wij adviseren u dan een rollator met grote soft wielen, die veel grip hebben, die nooit lek kunnen gaan en die geschikt zijn voor elk terrein. Het compact kunnen opvouwen van zo’n rollator kan ook een pluspunt voor u zijn als u veel reist.

Rollator accessoires

Per merk en model is het vastgesteld of en hoeveel rollator accessoires erbij zitten. Bij sommige modellen zitten er standaard al verschillende accessoires bij de rollator. Bij andere modellen moet u deze er apart bijbestellen. Kijk dan goed naar ons bundelvoordeel, zodat u korting krijgt op deze accessoires. De verschillende accessoires kunnen erg gebruiksvriendelijk zijn voor het dagelijks gebruik van uw rollator. Wij merken dat veel mensen het belangrijk vinden dat er een ruggensteun, mandje en stokhouder op hun rollator zit. 
Kunt u alleen met links of rechts remmen, dan is de mogelijkheid van een eenzijdige rem van cruciaal belang. U kunt ook aparte achterwielen op uw rollator laten zetten die ervoor zorgen dat hij niet te hard gaat.

Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart