Het gebruik van een rollator in het openbaar vervoer – Onze tips

Wanneer u met een rollator gebruik wilt maken van het openbaar vervoer kan dit een hele onderneming zijn. Het openbaar vervoer kent een hoop obstakels voor mensen die minder mobiel zijn. Dit kan voor velen een reden zijn niet of nauwelijks meer op bezoek te gaan bij vrienden of familie, boodschappen te gaan doen of lekker te gaan winkelen in de stad. Met de volgende feiten en tips gaat u met een gerust hart op pad met het openbaar vervoer binnen Nederland.

De bus

Veel mensen geven aan problemen te hebben bij het in- en uitstappen in de bus. De buschauffeur stopt niet altijd dicht genoeg bij de stoeprand, waardoor er een té grote afstand ontstaat om veilig in- of uit de bus te stappen. Vrijwel alle bussen in het stads- en streekvervoer zijn inmiddels al aangepast om problemen met in- en uitstappen te verhelpen. De bussen hebben tegenwoordig een verlaagde vloer en bij een groot aantal bushaltes zijn de stoepranden al verhoogd. Hierdoor is gelijkvloers instappen op veel plekken mogelijk gemaakt. Het is verstandig om alvorens u op pad gaat, te informeren of de desbetreffende haltes toegankelijk genoeg zijn om zelfstandig de bus in- en uit te stappen. Het vervoersbedrijf kan u deze informatie ook geven. Neem hiervoor contact op met het vervoersmaatschappij, zoals Connexxion of Arriva. Voor informatie over bustijden, routeplanners en reisinformatie kunt u altijd terecht op www.9292.nl.

Tips voor het meenemen van een rollator in de bus.

De bus kent speciale zitjes voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen. Andere (mobiele) vervoerders dienen deze plekken af te staan aan diegene met een functiebeperking. Wanneer u op een van deze zitjes plaatsneemt, kunt u uw rollator voor u neerzetten. Het is belangrijk om uw rollator op de parkeerrem te zetten, zodat deze niet door de hele bus kan stuiteren. Indien mogelijk kunt u de rollator ook inklappen om ruimte te besparen. Het handigste is dan een rollator die horizontaal in te klappen is, zodat alle wielen nog steeds op de grond staan.

De trein

Wanneer u kiest voor de trein kan reizen met een rollator best een opgave zijn. Gelukkig hebben de meeste treinstations een lift of vlakke bruggen om bij de perrons te komen. Het probleem met de trein ligt vooral bij het in- en uitstappen. Weinig treinen hebben een gelijkvloerse opstap, of zijn soms alleen toegankelijk via een trapje. De nieuwe stoptreinen, de sprinters, hebben dit wel goed voor elkaar. Deze treinen hebben een gelijkvloerse instap met het perron.

De NS zorgt ervoor dat u te allen tijde om hulp kunt vragen bij het in- en uitstappen van de trein. Op meer dan 100 treinstations zijn altijd service medewerkers beschikbaar om u te assisteren op gebieden waar u minder of geen zelfstandigheid heeft. Zo beschikken zij over instaphulpen, zodat u de trein rustig in kunt lopen in plaats van de traptredes te moeten gebruiken.

De (regio) taxi

Voor veel mensen is de (regio) taxi een ideale en minder zorgwekkende optie voor transport. U wordt vanuit uw eigen huis of woonplek opgehaald en afgezet voor de deur van bestemming, zonder de tijdsdruk die er bij andere openbare vervoersmiddelen wel is. Wanneer u een rollator mee wilt nemen, is het belangrijk dat u bij het reserveren een melding maakt dat u reist met een rollator. Hierdoor kan de taxichauffeur rekening houden met de behoefte aan extra plaats in de taxi.

De regiotaxi is de ideale uitkomst wanneer u niet in staat bent om met eigen vervoer of het openbaar vervoer te reizen en wanneer een reguliere taxi te prijzig is. De prijs van een rit in de regiotaxi ligt tussen de prijs van het openbaar vervoer en een normale taxi in.

Welke rollator is geschikt voor reizen met het openbaar vervoer?

Wanneer u reist met de bus, trein of ander vervoersmiddel is het belangrijk om op een aantal zaken te letten bij de aanschaf van een rollator.

Gewicht:
Als u de rollator vaak op moet tillen, om bijvoorbeeld in en uit de bus of trein te stappen, is het praktisch om te kiezen voor een lichtgewicht rollator. Deze rollators wegen onder de 8 kilo en zijn dus gemakkelijk op te tillen. Traditionele rollators kunnen tot wel 13 kilogram wegen; een lichtgewicht rollator kan dus zeker 5 kilogram schelen! Behoorlijk wat kilo’s die u niet mee hoeft te sjouwen, als u de rollator regelmatig op moet tillen. 

Inklapbaarheid
Een uitgeklapte rollator kan veel ruimte in beslag nemen, vooral in drukke bussen of treinen. Het is dus handig om een rollator aan te schaffen die eenvoudig en compact in te klappen is. Dit scheelt u en uw medepassagiers een hoop gedoe.

Remkabels
Geïntegreerde, weggewerkte remkabels zijn erg praktisch en voorkomen dat u ergens achter blijft haken. Dit verkleint de kans op vallen of dat u de rollator kunt beschadigen.

Accessoires
Wanneer u uw rollator vaak en intensief gebruikt is het praktisch om een aantal accessoires aan te schaffen, of u kiest een rollator die uitgebreid is uitgevoerd. Een boodschappenmand- of tas aan uw rollator is handig wanneer u een boodschap moet doen; u hoeft dan niet nog een hand- of schoudertas meedragen, wat uw evenwicht ten goede zal komen. Daarnaast is een stevig zitje op de rollator van belang wanneer u op uw vervoersmiddel aan het wachten bent. Op een stevig zitje kunt u rustig op de bus of trein wachten wanneer er geen andere zitmogelijkheden beschikbaar zijn.

OV begeleiderskaart

Kunt of durft u niet zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen? Dan is de OV-Begeleiderskaart de ideale oplossing voor u. Deze kaart houdt in dat u een begeleider mee kunt nemen in (vrijwel) alle bussen, treinen, metro’s en trams in Nederland. Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. De kaart staat op uw naam, u kunt dus met verschillende begeleiders reizen. Dit betekent dat u de ene keer uw dochter mee kunt nemen en de andere keer uw buurjongen. De OV-Begeleiderskaart is geldig voor 1 of 5 jaar.  Let erop dat u zelf wel een geldig vervoersbewijs aanschaft, zoals een ov-chipkaart of een dagkaartje.

Om te kijken of u in aanmerking komt voor een OV-Begeleiderskaart of voor meer informatie kunt u terecht op de website van de NS.

Uw-Rollator.nl
Logo
Shopping cart